Cara Kira BMI - Kalkulator Body Mass Index & Formula

Cara Kira BMI - Kalkulator Body Mass Index | Formula ok? (BMI) atau Indeks Jisim Badan adalah petunjuk jumlah lemak badan seseorang berdasarkan nisbah berat badan berbanding ketinggiannya.
kira-bmi-formula
Formula kira BMI
Nilai BMI memberitahu samada seseorang itu kurang berat badan/kurus, berat badan normal, berat badan berlebihan/gemuk, atau obes. Lagi besar BMI, lebih gemuk orang itu.
Oleh kerana BMI senang untuk dikira, ia digunakan secara meluas sebagai petunjuk untuk mengenalpasti berat badan ideal seseorang individu.

Cara Mudah Mengira BMI

Body Mass Index (BMI) atau Indeks Jisim Badan adalah petunjuk jumlah lemak badan seseorang berdasarkan nisbah berat badan berbanding ketinggiannya.

Nilai BMI memberitahu samada seseorang itu kurang berat badan/kurus, berat badan normal, berat badan berlebihan/gemuk, atau obes. Lagi besar BMI, lebih gemuk orang itu.

Oleh kerana BMI senang untuk dikira, ia digunakan secara meluas sebagai petunjuk untuk mengenalpasti berat badan ideal seseorang individu.

Dengan kalkulator BMI online dan interaktif di bawah ini, anda tidak perlu membuat pengiraan untuk mendapatkan BMI. Anda hanya perlu:

Cara Mudah Mengira BMI

Formula BMI (Body Mass Index)

Sekiranya anda ingin mengira sendiri BMI secara manual, gunakan formula berikut:
Sistem Metrik

  • BMI = Berat (kg) / [Tinggi (m)]2
  • Sistem Imperial
  • BMI = Berat (lb) / [Tinggi (in)]2 x 703

Nota: BMI sesuai digunakan untuk menilai lelaki dan wanita dewasa berumur antara 18 hingga 64 tahun. BMI tidak sesuai digunakan untuk kanak-kanak, wanita hamil, orang yang sangat berotot (seperti atlet, ahli bina badan), dan orang tua (yang kehilangan jisim otot).

0 comment... add one now

Jika Terdapat sebarang persoalan, Sila komen :)